26 september 2013

Avsnitt 10 - Presentationsövningar - ett pedagogiskt dilemma?I detta avsnitt av pedagogikpodden pratar Yvonne och Bernt om presentationsövningar.
Det börjar med att Anna Thomander gör blixtbesök i studion och berättar vad som händer i en grupp där deltagarna känner varandra och de ändå får i uppgift att dela med sig av sin sinnesstämning till de övriga deltagarna på utbildningen.
Programmet fortsätter med förslag på olika presentationsövningar och en reflektion över varför presentationer är så viktiga.
Ett möte mellan människor där man inte lär känna varandra lite på en gång leder inte till att ett lärande av kvalitet kan ske.
Vi har större behov att trygghet och igenkännande i grupp än vad vi kanske tror. Det här är alltså lika viktigt om vi känner varandra som om vi inte känner varandra.
Nedan följer några förslag på presentationsövningar:

Rita min presentation
 


Här är en bild som Yvonne har ritat som beskriver henne.
Titta på bilden och lista ut vad Yvonne har ritat.
 Det finns flera varianter på denna ritade presentation.
Allt från att en grupp på 3-5 personer tillsammans ritar en bild.
De börjar med att komma överens om vad de har gemensamt… den saken ritar de i mitten. Därefter ritar de bilder som beskriver dem själva på varsin del av papperet. Här gäller det att ge övergripande ramar och sen låta alla sätt vara rätt.

Intervjua varandra
Deltagarna sitter två och två och intervjuar varandra för att sen presentera varandra. Här går det också att lägga till frågor som kan vara spontana eller förutbestämda. Därefter presenterar man varandra.

Nomineringsförfarande
Vi kan intervjua varandra och sen är uppgiften att vi ska låtsas att vi presenterar personen så som om det hade varit ett nomineringsmöte. Kan vara lurigt men i vissa fall kan det passa utmärkt.

Rita med fel hand
Att ha papperet i knät under bordet och rita av sin kamrat med fel hand samtidigt som man ställer några frågor är också ett sätt som lättar upp stämningen och gör att spärrar släpper.

Använda presentationskorten
Som vi tidigare pratat om kan man använda sig av svartvita kort och varje deltagare får välja ett kort som de känner för och utifrån det kortet får de presentera sig.

Ta med ett föremål
Att i kallelsen be deltagarna att ta med en viktig sak hemifrån eller något som gör mig glad eller något som kännetecknar mig. Sen får man presentera sig själv utifrån sin medhavda pryl.

Bingo
På en färdigt blad finns 4x4 rutor och i varje ruta står ett påstående. Exempelvis Kan vindsurfa, har hund, bor i villa, älskar choklad, har facebook, twittrar, är arbetsplatsombud, etc..
Sen får deltagarna gå runt och fråga varandra och bara ställa en fråga åt gången till en person. Då får de mingla och prata med varadra.0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More